Podno grijanje i hlađenje

Općenito

Podno grijanje je posve nevidljivo i ostavlja nam slobodan dragocjeni prostor za korištenje na volju. Ono je i zdravstveno puno pogodnije od radijatorskog. Raspon temperatura između područja stopala i glave je vrlo mala (do 2 stupnja), pa je cijelo tijelo u temperaturno homogenom polju. Kod radijatora su temperature puno više i postoji veliki uzgon prašine, kao i problem suhoće zraka. Kod podnog grijanja je pod uvijek ugodno zagrijan do najviše temperature od 29 oC, što je iznimno dobro za stopala.

Primjena

Podno grijanje se danas ugrađuje u bolnice, liječilišta, hotele, poslovne prostore i nebrojeno mnogo domova, što govori o njegovoj zdravstvenoj ispravnosti i energetskoj učinkovitosti. Ono, s obzirom da radi na nižim temperaturama u odnosu na radijatorsko grijanje, ima manje energetskih gubitaka – time troši manje energije.

Način grijanja

Prijenos topline vrši se isijavanjem, za razliku od radijatorskog gdje se toplina prenosi preko toplog zraka. Kao rezultat, osjećaj topline je puno ugodniji, a olakšane su i respiratorne funkcije . Podno grijanje je posebno pogodno za astmatičare i sve osobe osjetljive nosne sluznice, alergične na prašinu ili astmatičare.

Podno / zidno hlađenje

Podno grijanje pruža mogućnost proširenja na zidove, kao i ljetnog hlađenja – prolaskom hladne vode kroz cijevi. Takovo hlađenje je također puno zdravije od onog klasičnim klima uređajima, jer ne hlade zrak, već pod i zidove na ugodnih 20-23 C . Izbjegavaju se prehlade i hunjavice, tako karakteristične za klasične rashladne uređaje.

Materijali podnih obloga

Materijali podnih obloga mogu biti različiti, od keramike do klasičnih parketa. Važno je da projekt i postavljanje podnog grijanja rade educirane osobe, kako bi prostori bili ugodni za boravak.

Koji energenti?

Kroz cijevi podnog grijanja struji voda, koja je nositelj topline. Toplinu voda prima s nekog izvora, koji može biti plinski kotao, solarni sustav, kotao na kruta goriva, dizalica topline… Sam izbor energenta je slobodan.

Uz sustav podnog grijanja moguće je postaviti i radijatore, iako to nije nužno i najčešće se to ne preporuča.

Cijevi podnog sustava se postavljaju u estrih cementnu smjesu, ili unutar suhih podova. Idealni su za adaptacije u svim vrstama objekata.

Ukoliko namjeravate ugraditi podno grijanje, u novi ili adaptirani objekt, slobodno nas zatražite ponudu.  Za svaku ponudu računamo potrebnu opremu i snagu grijanja, upotrebom računalnih softvera za toplinsku analizu građevina. Tako izračunati sustavi podnog grijanja davati će uvijek ugodne temperature u domu.

Najčešća pitanja o podnom grijanju

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *