Podno grijanje i hlađenje

Općenito

Podno grijanje je posve nevidljivo i ostavlja nam slobodan dragocjeni prostor za korištenje na volju. Ono je i zdravstveno puno pogodnije od radijatorskog. Raspon temperatura između područja stopala i glave je vrlo mala (do 2 stupnja), pa je cijelo tijelo u temperaturno homogenom polju. Kod radijatora su temperature puno više i postoji veliki uzgon prašine, kao i problem suhoće zraka. Kod podnog grijanja je pod uvijek ugodno zagrijan do najviše temperature od 29 oC, što je iznimno dobro za stopala.

Primjena

Podno grijanje se danas ugrađuje u bolnice, liječilišta, hotele, poslovne prostore i nebrojeno mnogo domova, što govori o njegovoj zdravstvenoj ispravnosti i energetskoj učinkovitosti. Ono, s obzirom da radi na nižim temperaturama u odnosu na radijatorsko grijanje, ima manje energetskih gubitaka – time troši manje energije.

Način grijanja

Prijenos topline vrši se isijavanjem, za razliku od radijatorskog gdje se toplina prenosi preko toplog zraka. Kao rezultat, osjećaj topline je puno ugodniji, a olakšane su i respiratorne funkcije . Podno grijanje je posebno pogodno za astmatičare i sve osobe osjetljive nosne sluznice, alergične na prašinu ili astmatičare.

Podno / zidno hlađenje

Podno grijanje pruža mogućnost proširenja na zidove, kao i ljetnog hlađenja – prolaskom hladne vode kroz cijevi. Takovo hlađenje je također puno zdravije od onog klasičnim klima uređajima, jer ne hlade zrak, već pod i zidove na ugodnih 20-23 C . Izbjegavaju se prehlade i hunjavice, tako karakteristične za klasične rashladne uređaje.

Materijali podnih obloga

Materijali podnih obloga mogu biti različiti, od keramike do klasičnih parketa. Važno je da projekt i postavljanje podnog grijanja rade educirane osobe, kako bi prostori bili ugodni za boravak.

Koji energenti?

Kroz cijevi podnog grijanja struji voda, koja je nositelj topline. Toplinu voda prima s nekog izvora, koji može biti plinski kotao, solarni sustav, kotao na kruta goriva, dizalica topline… Sam izbor energenta je slobodan.

Uz sustav podnog grijanja moguće je postaviti i radijatore, iako to nije nužno i najčešće se to ne preporuča.

Cijevi podnog sustava se postavljaju u estrih cementnu smjesu, ili unutar suhih podova. Idealni su za adaptacije u svim vrstama objekata.

Ukoliko namjeravate ugraditi podno grijanje, u novi ili adaptirani objekt, slobodno nas zatražite ponudu.  Za svaku ponudu računamo potrebnu opremu i snagu grijanja, upotrebom računalnih softvera za toplinsku analizu građevina. Tako izračunati sustavi podnog grijanja davati će uvijek ugodne temperature u domu.

Najčešća pitanja o podnom grijanju

4 odgovora na Podno grijanje i hlađenje

 1. Tamara Kosinozic kaže:

  Zidamo kucu i razmisljamo o podizacima topline ..kuca se sastoji od 130 m kvadratnih

  • admin kaže:

   Poštovana gđo. Kosinozic,

   kad gradite kuću imate više opcija grijanja i hlađenja. Danas je sve popularnije korištenje dizalica topline (toplinske pumpe), koje odličo pašu uz podno grijanje.
   Ako ćete imati više pitanja, slobodno se javite na mail.

   LP

   Krešimir Balić, dipl.ing.

 2. Patrik kaže:

  Postovani , kuca je u izgradnji koliko je moguce samo hladjenje kuce preko ljeta sa sutavom podnog hladjenja * bez zidnog*_?

  • admin kaže:

   Poštovani g. Juričić, neke ljude će zadovoljiti “podno” hlađenje, neke ne. Osjet hlađenja ljudi različito doživljavaju. U igri je dosta važna i relativna vlaga prostora, odnosno treba je snižavati.
   Rekuperacija pomaže izbaciti dio vlage iz objekta, i trebala bi biti dio sustava pasivnih/niskoenergetskih kuća.
   Ventilokonvektori (klime) znatno podižu mogućnost hlađenja i odvlaživanja, ali i investiciju.

   LP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *