O solarnom grijanju

Solarni sustavi upijaju toplinu Sunca i prenose je na radnu tekućinu unutar solarnih kolektora. Tako „zarobljenu“ toplinu možemo usmjeravati gdje želimo.

Kao prvo, zagrijavamo sanitarnu vodu (tuširanje, pranje, kuhanje, piće).
Nadalje, toplinu Sunca koristimo u sustavima grijanja prostora. Najbolji rezultati se postižu s tzv. niskotemperaturnim sustavima grijanja (podno, zidno grijanje), iako se koriste i za radijatorsko grijanje (toplovodno).

Velike uštede, a slijede još i veće

Najčešće je pitanje – koliko se može uštedjeti? Puno! A još više u budućnosti, jer nas čekaju velika i stalna poskupljenja fosilnih goriva

Koliko točno je moguće odgovoriti nakon pregleda građevine. Svi su korisnici ipak različiti sa gledišta vrste objekta (kuće), orijentacije prema jugu, veličini objekta, njegove toplinske izoliranosti, mjestu življenja (kontinentalna ili primorska Hrvatska)…

Generalno se može reći da se solarna energija uvijek isplati.
Trenutno se za 3-20 godina povrati ulaganje u solare.

Dogrijavanje

Solarni sustavi grijanja se najčešće kombiniraju s postojećim sustavima grijanja (lož-ulje, struja, kruta goriva, biomasa, plin,…) iako je i danas moguće napraviti kuću sa 100% besplatnim – sunčevim grijanjem.

Kod postojećih kuća je uputno ugraditi solarne kolektore i spojiti ih sa već ugrađenim sustavom. Uštede ne mogu izostati.
Kod novih kuća preporučamo koristiti solarnu energiju što je više moguće, a kombinirati je s obnovljivim izvorima energije (loženje na drvene pelete ili sječku, dizalice topline – toplinske pumpe) što će vam pored ušteda dati i ogromno zadovoljstvo znajući da vas neće opterećivati mjesečni režijski računi.

Važnost dobrog projektiranja

Vrlo je važno da se solarni sustavi pravilno projektiraju. To nam garantira, da će sustav biti po iskorištenju maksimalan za naše potrebe, što znači i dugoročno najjeftiniji. Tako, ispravno projektiran sustav, će nam davati dovoljno topline za naše potrebe.

Ako želite solarne sustave na svom objektu, zovite nas radi procjene ulaganja i isplativosti. Sama procjena i ponuda je za vas neobavezujuća.