Energetska certifikacija

Energetska certifikacija zgrada omogućuje korisniku odnosno kupcu, uvid u kvalitetu gradnja sa stanovišta potrošnje energije. Pripomoći će zaštiti kupaca i podizanju kvalitete gradnje.

Energetski certifikat zgrade nam govori koliko neka obiteljska kuća, stan, javna zgrada troše energije za grijanje po m2. One koje su loše projektirane i građene, dobit će lošiju ocjenu jer imaju veću potrošnju energije zbog loše toplinske izoliranosti objekta. Stanovanje u takvim građevinama će biti skuplje, zbog povećanih troškova grijanja (ali i hlađenja), i manje ugodno, zbog temperaturnih oscilacija. Stoga cijena kupnje ili najma takve građevine treba biti manja.

Energetski razred zgrade – ocjena, ima 8 kategorija od A+ do G.

U Europskoj uniji je postupak certificiranja obavezan već 8 godina, i znatno je doprinio regulaciji cijena na tržištu nekretnina.

Za izdavanje energetskih certifikata i energetske preglede, zaduženi su certifikatori koji su prošli odgovarajuću obuku i stekli ovlaštenje  od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Tvrtka Energija projektiranje d.o.o. ima ljude koji su dobili ovlaštenja, i možete nam se slobodno javiti radi energetskog certificiranja